child porn bonusu veren HD siteler milf bonusu siteleri deneme Free Sex Bonusu Veren HD Siteler

YYÜ’den Probiyotik Ekmek Geliştirmesi

Van YYÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Yenilikçi Bir Adım: Kapsüllenmiş Maya ile Probiyotik Gıdalar Üretildi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Raciye Meral ve doktora öğrencisi Aslıhan Alav, probiyotik içerikli gıdalardaki değeri korumak için “kapsüllenmiş maya” geliştirdi.

Doç. Dr. Meral ve Alav, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, bağırsak hastalıklarının tedavisi ve kandaki kolesterol seviyesinin düşürülmesi gibi faydaları olan probiyotik içeriklerle ilgili çalışmalarına yaklaşık bir yıl önce başladı.

İnnovan Girişimcilik Merkezi’nin desteğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda, insan sağlığına faydalı ve gıdaların probiyotik içeriğini koruyan kapsüllenmiş probiyotik maya üretildi.

Yapılan deneylerde, geleneksel maya ile üretilen ekmekte canlı mikroorganizmaların bulunmadığı ancak kapsüllenmiş maya ile yapılan ekmekte yaklaşık 10 bin canlı mikroorganizma tespit edildi.

Probiyotik içeren gıdalara uygulanabilecek olan bu yenilikçi mayanın patenti için çalışmalar devam etmekte.

Ekonomiye ve Sağlığa Katkı Sağlayacak Yenilikçi Çalışmalar

Doç. Dr. Meral, probiyotik mikroorganizmaların etkin olabilmesi için ekmeğin pişirildikten sonra bile canlı kalması gerektiğini belirtti. Kendi geliştirdikleri maya ile bu soruna çözüm bulmayı hedeflediklerini vurguladı.

Öğrenci Alav ise, probiyotik içerikli gıdaların insan sağlığına olumlu etkileri olduğunu ve bu tür gıdalara olan talebin arttığını dile getirdi. Ekşi mayalı ekmek gibi fermente gıdaların tüketildikten sonra sindirim enzimleri nedeniyle faydalı bileşenlerinin azaldığını ifade eden Alav, geliştirdikleri kapsüllenmiş probiyotik mayanın bu soruna çözüm oluşturduğunu belirtti.

Ürünlerin işlenmesi sürecinde probiyotik mikroorganizmaların kapsülle korunması çalışmalarının temelini oluşturduklarını ifade eden Alav, yaptıkları laboratuvar çalışmaları sonucunda kapsüllenmiş probiyotik mayanın hem üretim sürecini kısalttığını hem de probiyotiklerin canlılığını koruduğunu açıkladı.

İnnovan Girişimcilik Merkezi Müdürü Dr. Erol Kına, merkezlerinde girişimcilere destek verdiklerini ve birçok projenin hayata geçirilmesine katkı sağladıklarını belirtti. Yapılan çalışmaların patent başvurularının yapıldığını ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak yenilikçi ürünlerin geliştirilmesini hedeflediklerini dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir